Az Aggtekeki cseppkőbarlang
AGGTELEK ÉS KÖRNYÉKE

Észak-Magyarország egyik legszebb vidéke.

FŐOLDALAGGTELEKJÓSVAFŐSZÁLLÁSOK
 

 

   AGGTELEK KÖZSÉG

 

AZ AGGTELEKI CSEPPKŐBARLANG

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


NYITVATARTÁS:

 

A TÉLI SZEZONBAN: november 01 - március 31.
Aggteleken, a Vörös-tónál és Jósvafőn:
naponta 8.00 - 16.00 óráig.
Jegykiadás Aggteleken: 15.00 óráig,

A Vörös-tónál: 14.00 óráig
*A forgalomtól függően akár eltérő időpontokban is indulnak barlangtúrák!

A Nyári szezonban: június 01 - augusztus 31.
Aggteleken: naponta 8.30 - 19.00 óráig,
A Vörös-tónál és Jósvafőn: 9.00 - 19.00 óráig.
Jegykiadás Aggteleken: 18.00 óráig,

A Vörös-tónál: 17.00 óráig.

Az Utószezonban: szeptember 01 - október 31.
Aggteleken: naponta 8.30 - 18.00 óráig,
A Vörös-tónál és Jósvafőn: 09.00 - 19.00 óráig.
Jegykiadás Aggteleken és a Vörös-tónál: 17.00 óráig.

 

Bővebb információért kattintson ide.

 

 

AZ AGGTELEKI CSEPPKŐBARLANG
 

  Az aggteleki cseppkőbarlang, vagy más néven a Baradla–Domica-barlangrendszer Magyarország legismertebb, leghosszabb, évszázadok óta látogatott és már az ősember által is lakott cseppkőbarlangja.
 * Több bejárata is van.
 * Teljes hosszúsága a Szlovákiába nyíló, vele egy rendszert alkotó, 5,3 km-es Domica-barlanggal együtt meghaladja a 25,5 km-t.
 * Természetes bejárata van, ami Aggtelek község határában, a messziről fehérlő magas sziklafal tövében nyílik.
 * Az átlagosan 10 m széles, 7-8 m magas sziklaalagút, néhány helyen hatalmas teremmé szélesedik. A főághoz több rövidebb-hosszabb mellékág csatlakozik.
 * A barlang jelentős részét változatos színű és formájú páratlan látványosságot nyújtó cseppkövek díszítik.
 * Az Aggtelek falu határában fekvő Acheron-víznyelőből eredő Archeron-patak, valamint a Domica-barlang felől érkező Styx-patakok egyesült vize ma már csak árvizek idején folyik végig a barlangrendszer főágán.
 * A barlang természetes bejárata ősidők óta nyitott, ott a neolitikum embere is menedékre talált.

 

  Főoldal  >> Aggtelek  >> Jósvafő  >>  Szállások                                Vissza a lap tetejére

 

Az Aggteleki barlang NAGYOBB termei:
 

TEKNŐSBÉKA-TEREM

 

A legelső kis terem nem is kaphatta volna másról a nevét, mint a hatalmas, kidomborodó

sziklatömbről, a Teknősbékáról, melynek páncélján állva egy Sas bontogatja szárnyait. A két állat fölött, az őket megteremtő Istent és a jóságot képviselve csúcsosodik ki a Szószék nevű formáció, amely mellett mint egy ellenpontként, megjelenik a "megtestesült gonosz" egy testrésze, az Anyósnyelv is. A férfinépség örök ellenségével átellenben indul a Róka-ág.

 

TÜKÖRTEREM

A csapadékos idő esetén a falak mellett nyújtózó vízfelület megduplázza az amúgy is szemkápráztató alakzatokat, bár néha a hetekig tartó száraz időjárás miatt néha "csak" egy példányban élvezhetjük a látványt.

 

 

Tigristerem

A Fő-ágba visszatérve sem maradunk látnivaló nélkül, hiszen a Tigristeremben egy triászi korból származó élőlény lenyomatát tanulmányozhatjuk, az Oszlopok-csarnokát egy kilátóból csodálhatjuk meg, ráadásul még az Éléskamra mennyezetéről lecsüngő szalonnákba is "belekóstolhatunk".

 

Nádor utca

A Nádor utca
több tíz méter magas boltozata alatt nemcsak az Acheron és a Styx patak egyesül, de itt fut össze két nagy járat vonala is. Ezt a szakaszt az egyik oldalról cseppkőfalak határolják, míg az ellenkező oldalt teljes hosszában a régebben mesterségesen duzzasztott Csónakázó-tó iszapos medre követi. Az utca végében a XIX. században véséssel készült feliratok három magas rangú személy, látogatásának emlékét egy-egy oszlopba vésve örökítették meg. Velük szemközt egy napjainkban is folyó feltárás nyomait láthatjuk, ahol a lelkes és kitartó barlangászok már körülbelül 30 éve küzdenek az elemekkel, hogy egy mélyebben lévő barlangszakaszt is feltárjanak.
 

Vaskapu

A sziklaszoros Vass Imre által 1825-ben lett először meghódítva.
Kalandos körülmények között, a csúszós köveken lépdelve olyan különleges helyekre juthatunk el mint a Csikóstanya megállóhely.

Ez a barlangág köti össze az Aggteleki ágat a Jósvafői ággal.

Hangversenyterem

A páratlan akusztika, a gyönyörű környezet és az ezer fő részére kiépített nézőtér ideális összeállítás egy komolyzenei koncert vagy egy színházi darab számára, de a barlangokat szerető párok akár a boldogító igent is kimondhatják a természet alkotta díszletek között.

A betonból kialakított színpad és nézőtér között folyik a Styx patak.
A technikailag felszerelt Hangversenytermet a 13 méter átmérőjű óriáscseppkő választja el a Fekete-teremtől, amely nevét a cseppkövek fekete elszíneződéséről kapta.

Az 1800-as évek barlangkutatóinak fáklyáitól bekormozódott teremből két út fut tovább: az egyik a felszínre vezető Denevér-ág, ahonnan szintén indulnak szervezett túrák, a másik pedig a Főág további részei felé vezet.
A szűk járatokból a felszínhez közeledve egy nagyobb terembe érkezünk. Mielőtt ezt a szakaszt felfedezték volna, a denevérek ezrével csüngtek az üreg falairól. Sajnos ma már egyetlen példányt sem látható, mivel a feltárás után a denevéreket szórakozás gyanánt lelövöldözték, a felhalmozódott ürüléküket, a guanót pedig a földekre szállítva trágyának használták.

Ha bővebben akar olvasni a témáról, kattintson ide.

 

  Főoldal  >> Aggtelek  >> Jósvafő  >>  Szállások                                Vissza a lap tetejére